0162 323 286
info@hynamic.com

Metaal watersnijden
Watersnijden van aluminium in de Yachtbouw

00

Watersnijden van aluminium in de Yachtbouw

Watersnijden is een uitermate geschikte techniek voor de verwerking van aluminiumproducten. Er bestaan nauwelijks goede concurrerende alternatieven. Frezen is veel duurder en alle snijtechnieken middels hitte, zoals bijvoorbeeld laseren, zijn uitsluitend toepasbaar voor dunne platen.

Dit is ook de reden dat aluminium watersnijden veelvuldig toegepast wordt in bijvoorbeeld de luxe yachtbouw(superyachts), waar veel zeewaardig aluminium (AlMg3, Alu 5083), wordt gebruikt. Aluminium wordt zowel voor casco-delen als voor constructie-delen toegepast en vaak in diktes oplopend tot zelfs 250mm. Aluminiumdelen in de yachtbouw zijn veelal 3.2 gecertificeerd.

Typische constructiedelen voor deze yachtbouw zijn scharnieren van luiken, gangways en delen van het onderwaterschip. Aluminium is in de juiste samenstelling niet alleen zeewaterbestendig, maar bespaart ook aanzienlijk gewicht ten opzichte van staal of rvs. Het aluminiumgewicht bedraagt slecht een derde van het staalgewicht. De gewichtsbesparing op het casco van het schip loopt hierdoor op tot wel vijftig procent, wat op zijn beurt weer tot forse brandstofbesparing leidt en tot hogere kruissnelheden van het yacht.

De levensduur van aluminium yachten is aanzienlijk langer dan van stalen yachten, omdat corrosie niet optreedt. Dit leidt uiteraard tot hogere restwaarde en mede met de brandstofbesparing tot lagere operationele kosten. Ook het eventuele hergebruik is gunstig. Het herverwerken van aluminium kost slechts een fractie van nieuw materiaal.

Het voordeel van watersnijden ten opzichte van frezen is dat veel grotere producten uit 1 stuk gefabriceerd kunnen worden. Met opspanmaten van 3×6 meter kunnen lange en brede constructiedelen gesneden worden met eventueel verschillende snijkwaliteiten in 1 product.

Bedreigend voor aluminium toepassingen zijn de oplopende prijzen als gevolg van schaarste maar dit geldt ook voor alternatieve materialen, zeker voor specials zoals zeewaterbestendig. De hiermee gepaard gaande lange levertijden vereisen dat toeleveranciers vroegtijdig schakelen en hun voorraadbeheer op orde hebben. Dit geldt met name voor aluminium boven 50mm dikte en 3.2 gecertificeerd.